На полигона край село Змейово в 12.00 часа днес беше унищожена последната от десетте бойни части на ракетите "Фрог", съобщи пресслужбата на Министерството на отбраната.

Утре в 14.00 часа на полигона на Националния военен университет "Васил Левски" край село Беляковец, Великотърновско, ще бъде извършено експериментално унищожаване на ракетен двигател на "Фрог".

От подразделението на “Терем”, завод "Ивайло", е представено в Регионалната инспекция по околната среда и водите - Велико Търново анализ на метода за изгаряне на ракетния двигател. Според специалистите методът не крие опасност за околната среда.

На полигона край село Беляковец са взети всички мерки, свързани с безопасността на населението.

Основният компонент на ракетния двигател на "Фрог" е барут, чието изгаряне не води до вредни последици за здравето на хората и за околната среда, сочи досегашният опит от унищожаването на аналогични свалени от въоръжение ракети. При експерименталното унищожаване на ракетния двигател "Фрог" ще бъдат измерени всички екологични показатели на въздуха, водата и почвата.

Практическото прилагане на метода ще започне след получаване на съответното разрешение от страна на РИОСВ - Велико Търново, се казва още в съобщението на военното министерство.