908 мастербакса с цигари с търговска марка “Бенсън енд Хеджис” бяха унищожени днес в "Девня цимент" АД, предаде пресцентърът на МВР. На 8 март т.г. ВКП с постановление, разпореди отнемане в полза на държавата и унищожаване на тютюневите изделия.

Месец по-късно - на 4 април т.г.наблюдаващият делото прокурор от ВРП е постановил същата мярка и е създадена организация за изгаряне на цигарите.

Общата стойност на задържаната стока по фактура е 172 520 щатски долара.
Припомняме, че на 21 октомври 2002 г. на пристанище “Варна – Изток” от моторен кораб “Ем ЕС Си Украйна” бе разтоварен 40-футов контейнер, с 908 мастербакса цигари “Бенсън енд Хеджис”.

През декември същата година по разпореждане на главния секретар на МВР ген. Б. Борисов бе проведена специализирана полицейска операция на входно–изходните митнически пунктове, а също и щателна митническа проверка на всички стоки.

При митническо–полицейска проверка на контейнера възниква съмнение, че цигарите са фалшиви. Иззети са три стека за анализ. Със санкция на съдия контейнерът е задържан, а цялата преписка е изпратена във ВРП.

Образувано е предварително производство – следствено дело по чл. 227 и 242 от НК срещу неизвестен извършител. Заключението на извършената в хода на разследването експертиза, е че цигарите не са автентични с регистрираната марка “Бенсън енд Хеджис”и не отговарят на приетите в страната изисквания за съдържанието на наблюдаваните вредни вещества в тютюневия дим.

С разпореждане на ВРП от 5 април 2005 г. са унищожени и 571 мастербокса “Asos international”, иззети на 3 август 2004 г. и след водено следствено дело от 2004 г. за престъпление по чл. 227 от НК.