Новият американски посланик в България Херо Мустафа даде първата си пресконференция за приоритетите, които ще изпълнява по време на мандата си у нас.

В началото тя благодари за топлото посрещане, а после се спря на двустранните отношения, които по думите й "стават все по-интензивни" и посочи срещата на премиера Бойко Борисов и президента Доналд Тръмп.

"Вярвам, че това ще е една положителна и плодотворна среща, която няма да е толкова свързана с купуването на изтребителите F-16. Срещата на двамата лидери е да се опознаят и да преминат към следващо ниво на отношения - ще говорят за тясно сътрудничество в областта на сигурността, ще подкрепят върховенството на закона и ще обсъдят сигурността на енергийните доставки", обясни Мустафа.

Новият посланик очерта целите си през следващите 3 години:

На първо място - да се изгради България, която да се превърне в истински енергиен хъб.

Снимка 453952

Източник: БГНЕС

"Трябва да се подкрепят усилията да се постигне енергийна независимост и страната вече да не зависи само от един доставчик на енергия. Целта ще е да дадем възможност на втечнения природен газ да се превърне в реалност в България, подобрената конкуренция ще намали цените", каза Херо Мустафа.

Тя съобщи, че САЩ ще изпрати екип от технически експерти, който ще дойде в България с цел да се развие ядрения енергиен сектор - ще има посещения в Белене и Козлодуй.

На второ място - след 3 г. България ще поеме към допълнителна интеграция - еврозоната. По думите на Мустафа има сериозен потенциал страната да се превърне в един жизненоважен член на едни както регионални, така и световни институции.

И на трето място - сериозни стъпки напред в борбата с корупцията. "След 3 г. страната може да се е превърнала в най-привлекателната дестинация за правене на бизнес за американските инвеститори", добави американският посланик.

Тя посочи, че в момента България според "Трансперънс интернешънъл" е на 77 място, а "трябва да се стремим да се подобри позицията в класациите по сериозен начин".

Работата на американското посолство ще се организира върху три приоритета: свързаността, сътрудничеството и корупцията.

Снимка 453951

Източник: БГНЕС

"За първото ще работя усилено, за да подобря отношенията между България и Запада във всички сфери, за да осигурим икономически, междуличностни и културни и военни връзки. Последния месец, откакто съм посланик успях да осигуря една среща между двамата ни лидери. Трябва да обърнем внимание на жените и младежите и малцинствените общности. Този приоритет се отнася и до понятието за уважение - трябва да уважаваме културите и народите си", поясни Мустафа.

Тя продължи и за НАТО - "България е сериозен член на НАТО - изборът на Ф16 ще сближи двете ни страни, но това е само началото. България продължава да се интегрира, правителството трябва да продължи да дава поне 2% от БВП за отбранителни цели".

Вторият момента - сътрудничеството. Срещнала се е с всички американски посланици в региона и други страни, защото е важна интеграцията на Западните Балкани в ЕС и граничният контрол и миграцията.

Херо Мустафа посочи, че страната ни ще бъде съдомакин на регионален форум, който е посветен на борбата с насилствения екстремизъм.

"Важна е енергийната сигурност, тъй като България внася по-голяма част от ресурсите си от Русия и моето посолство и аз ще подпомагаме диверсификацията на доставките на енергия чрез изграждането на интерконектора и чрез участието в проекта Гърция - Александруполис", поясни посланикът.

Третият приоритет на посланик Мустафа ще е корупцията.

"Ще работя с гражданското общество и правителството за установяване на върховенство на правото, което е ключово за силна демокрация и се изисква защита на върховенството на правото и медиите. Едва тогава икономиката може да достигне своя пълен потенциал", каза в заключение новият американски посланик.