ПомиярСтоличният общински съвет отмени всички действащи правилници и нормативни документи, които се отнасяха до справянето с проблема с бездомните кучета в София и създаде комисия за изработването на нова наредба в тази посока. Новите нормативни документи, чрез които общината ще се справи с проблема с бездомните кучета, трябва да се готови до 2 седмици.

Това решение на общинарите обедини програмата на кмета Стефан Софиянски за ограничаване на популацията и ликвидирането на бездомните кучета и искането на група съветници за смяна на ръководоството на общинското предприятие “Зоомилосърдие”, което вече ще се нарича “Екоравновесие”. Общинският съвет задължи кмета Софиянски да осигури още 4 помещения далеч от центъра на София за изолатори за бездомните кучета.

Столичният градоначалник смята, че бездомните кучета са сериозен проблем за столичната община и забавянето на неговото решаване води до опасност за живота и здравето на хората, смущава се нормалния живот в София и се замърсява градската среда.

Столичният общински съвет не взе решение по предложението за увеличаване на таксата “смет” в София през следващата година. Специална комисия ще разработи план сметка за разходите на концесионерите по събирането, извозването и обезвреждането на битовите отпадъци. Общинският съвет ще изчака и решението на Народното събрание за промените в Закона за местните данъци и такси, които да позволят по-справедливо определяне на размера на таксата “смет”.