Установени са нарушения на трудовото законодателство на строителния обект на бул. “България”, но те не са основната причина за аварийната злополука.

Това е заключението на комисията на Главната инспекция по труда, назначена със заповед на изпълнителния директор за извършване на специална проверка във връзка с инцидента от 27 януари 2004 година, при който един работник загина, а петима бяха ранени от рухналото скеле и плоча на строителния обект.

Констатирани са 11 нарушения на нормативните разпоредби за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, допуснати от фирмата-подизпълнител “Евробилд” ООД от град Бургас.

Още пет нарушения са установени от Областната инспекция по труда в Бургас, която е извършила проверка на същата фирма на място.
Едно от нарушенията е, че двама от пострадалите работници са допуснати на работа без да имат екземпляри от сключените и заверени в НОИ трудови договори.

Другите нарушения са:

• необезопасени с предпазни парапети стълбищни рамене;
• необезопасена част от вертикалните отвори по етажните плочи;
• необезопасени против падане от височина междинни стълбищни площадки;
• необезопасени асансьорни шахти;
• необезопасени против падане от височина фасадни отвори на плочите.

Проверката е установила още, че не е спазено изискването на Закона за здравословни и безопасни условия на труд за разработване от работодателите на съвместни мероприятия за осигуряване безопасността на труда на обект, където дейността се извършва от различни самостоятелни фирми.

Не е документирано провеждането на ежедневен инструктаж за безопасност на труда на работещите на обекта.
При бетониране на плочата са допуснати работници, които не са използвали лични предпазни средства - каски.

Съставени са пет акта за търсене на административно – наказателна отговорност - три на управителя на “Евробилд” ООД и два на техническите ръководители на обекта на бул. “България”.
Дадени са десет задължителни за изпълнение предписания за отстраняване на констатираните нарушения.

Приключиха и проверките по спазване на трудовото законодателство във фирмите “Радо” ЕООД - София, която е главен изпълнител на обекта и на “Мастерфикс” АД – София, възложител на строителството.

На фирма “Радо” ООД са съставени 4 акта за търсене на административно-наказателна отговорност и са дадени 13 задължителни за изпълнение предписания.
В “Мастерфикс” не са установени нарушения, свързани с изграждането на обекта на бул. “България”.

Окончателните резултати за причините на аварийната злополука ще бъдат съобщени от комисията на Столично управление “Социално осигуряване”, в която са включени двама представители на ГИТ, след изготвяне на необходимите технически експертизи.
Комисията ще се произнесе за причините за аварийната злополука, за категоризирането и като трудова злополука и за конкретните лица, допуснали нарушения.