Уволниха шефката на Селскостопанската академия проф. Светла Бъчварова.
Още преди няколко дена земеделският министър Найденов обяви, че ще поиска отстраняването й заради одита на Сметната палата, открил закононарушения и нередности в академията.

Докладът на палатата от одита е предаден на прокуратурата.
От БСП обаче смятат, че се подготвя приватизация на активите на Селскостопанската Академия.

Лидерът Станишев заяви, че зам.- земеделският министър Георги Костов е сочен за бъдещ ръководител на Академията. Според Станишев съществува грозна схема с участието на Синята коалиция Георги Костов да заеме поста и да подготви приватизацията на активите на Академията.

В замяна сините ще се откажат от идеята си за вот на недоверие в сектор земеделие.
Хората в Академията са обезпокоени от намерението за назначаването на Костов, защото в негово лице виждат ликвидатор, смята Станишев.

По-късно предположението на БСП бе потвърдено от съобщение на пресцентъра на МС за това, че премиерът Борисов е освободил Бъчварова.

От Дондуков 1 допълват, че временно длъжността ще се изпълнява от зам.-министърa на земеделието Георги Костов, който ще съвместява двете длъжности.
Георги Костов ще има задачата да организира и конкурс за избор на нов председател на Селскостопанска академия.

Междувременно бе съобщено, че институтите от системата на Селскостопанска академия излизат утре на  открит протест пред МС във връзка с неправомерното уволнение на проф. д-р Светла  Бъчварова.