Главен сержант Даниел Д. от РГС - Елхово бе уволнен дисциплинарно заради участие в незаконен канал за прехвърляне на хора през границата, съобщи пресцентърът на МВР.

На 11 юни при специализирана полицейска операция на служители от НСГП и НСБОП, в района на моста на „Баа дере” на пътя от село Михалич за село Щит, е задържана група от осем афганистански граждани. С тях е заловен и българин, водач на групата.

По време на разследването е установено, че граничният полицай е помагал за незаконното превеждане на групата през границата от Турция, като е съобщавал на каналджията за разположението на граничните полицейски наряди по границата, както и за времето и мястото на нарядите, които ще бъдат назначавани.
Изяснено е, че за периода от ноември 2003 г. до 11 юни т.г. полицаят е съдействал в седем случая на незаконно преминаване на границата, като за всяка преведена група е получавал парично възнаграждение.

За подобно тежко нарушение е дисциплинарно уволнен и гл. Сержант от РГС- ГКПП- Аерогара „София” Румен П.
Той няколко пъти пропускал в страната издирвани за криминални престъпления и върнати принудително от чужбина български граждани.
Те използвали чужда самоличност и с действията си граничният полицай осуетил възможността да им се търси отговорност за престъпното деяние.