Пренаселеността в затворите в Бургас, Варна, Пловдив, Плевен, София и общежитието в Кремиковци остава изключително сериозен проблем, който води след себе си нарушения на редица права на лишените от свобода.

Това обяви Българският хелзинкски комитет (БХК) на специална пресконференция, посветена на състоянието на реформата в местата за лишаване от свобода.

При последното посещение на БХК в затвора в Бургас бяха настанени 866 лишени от свобода при капацитет 371 места.

В няколко от килиите, на площ от около 55 кв. м. са настанени 44 души на 40 легла. Някои от леглата са подредени едно над друго на три етажа.

Поради недостига на легла някои затворници са принудени да спят на пода между леглата, а дюшеците им през деня са навити и поставени под леглата. В килиите няма санитарни възли, през нощта затворниците са принудени да ползват кофа, пред очите на всички останали настанени.

Подобни са условията в Осма група на Варненския затвор. Отделението се намира на последния етаж на корпуса. Всяка от килиите там е с площ по около 25 кв.метра, обитавана от 15 затворници.

Свободната площ в килиите е само тесен коридор между леглата. Леглата са железни, на три етажа.

Най-горните от тях са на половин метър от тавана. Оголени електрически кабели висят в опасна близост до спящите на горните етажи. Повечето осветителни тела липсват. Стените са мръсни и изронени. Подовете са покрити с пласт мръсотия.

"В края на 2011 г. за пореден път БХК изразява своята загриженост за правата на човека в местата за лишаване от свобода. Всяко едно правителство през последните 20 години се съгласяваше, че положението в българските затвори е изключително тежко. Направени бяха няколко опита за модернизиране на системата на затворите, но те се ограничиха до сферата на законодателството, до частични ремонти на тотално амортизираната материална база на няколко затвора и до основен ремонт на един от общо 13-те затвора в страната", каза Красимир Кънев, председател на БХК.

В препоръките на Комитета срещу изтезанията (КСИ) на ООН публикува своите се казва:

  • Подобряване на материалните условия в следствените арести, полицейските управления и затворите;
  • Прекратяване използването на единична изолация като наказателна мярка в местата за лишаване от свобода, както и на прекомерната изолация на лишените от свобода до живот;
  • Провеждане на бързи, цялостни и безпристрастни разследвания по всички жалби за малтретиране от служители на реда.