Народното събрание одобри предприетите от държавните институции мерки за двукратно констатираните превишения на средночасовите норми за съдържание на серен диоксид в атмосферата на Старозагорско за последните 4 месеца.

Решението, предложено от народните представители Борислав Великов, Джевдет Чакъров и Димчо Димчев бе прието след прегласуване на проекта на ОДС, в който се искаше допълнително разследване на източника на замърсяване.

И в пленарна зала, и в кулоарите министърът на околната сред Долорес Арсенова заяви, че източникът на замърсяването отдавна е известен.
Според нея не е необходимо да бъдат питани чуждестранни експерти при положение, че българските вече са се произнесли категорично.

Предложението експертизата да бъде възложена на чужди експерти бе залегнала в проекта на “Коалиция за България”, който изобщо не стигна до гласуване.

Министър Арсеновa твърди още, че на ТЕЦ “Марица-Изток” вече са наложени финансови санкции заради замърсяването.

В предложението на НДСВ се съдържа още препоръката областният управител на Стара Загора, съгласувано с министрите на околната среда и на енергетиката общинските органи, института по метрология и хидрология на БАН и операторите на ТЕЦ в маришкия басейн, да продължи да наблюдава ситуацията и да предприема мерки за недопускане на подобни инциденти в бъдеще.

МОСВ и енергийното министерство да продължат усилията по създаване на необходимите пречиствателни средства в централите в района.

Предложението на ОДС в решението на Народното събрание да бъде записано, че двете отговорни ведомства - на финансите и на околната среда, трябва да изработят механизъм за компенсация на потърпевшите от обгазяването в района, не бе прието.

Категорично бе отхвърлeно и искането на “Коалицията за България” за закрито заседание, на което министър Свинаров да информира къде са унищожавани двигателите на ракетите СС-20 и СС-23, както и какви изпитания са провеждани на полигона “Змеево”.

Иначе близо двучасовия дебат мина във взаимни обвинения в популизъм, използване на конкретния случай за политически цели и предизборна манипулация на фактите.