Фармация В Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България и в Асоциацията на американските фармацевтични компании не са постъпили сигнали от членуващи в тях компании и няма данни за наличието на случаи на нелегално производство и разпространение на фалшифицирани лекарствени продукти на водещи фармацевтични производители.
Това уверяват в официално писмо до Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) председателите на управителните съвети на двете асоциации Владимир Косев и Атанас Янчев.

Официалното им становище е по повод цитираната в медиите у нас публикация на в. “Индипендънт”, в която се казва, че в България се фалшифицират лекарства.
Екипът на ИАЛ многократно е доказвал своята ангажираност, професионализъм и експертен подход в решаването на възникналите проблеми. Ние високо ценим изградената в ИАЛ система на работа и се надяваме да продължим успешното си сътрудничество и за в бъдеще, се казва в писмото на двете асоциации, в които членуват и цитираните в публикацията на “Индипендънт” фармацевтични фирми.

През последните години Изпълнителната агенция по лекарствата съвместно с други държавни органи предприе редица активни мерки за предотвратяване на незаконно производство и разпространение на нелегитимно произвеждани лекарствени продукти.

През 2001 г. ИАЛ заедно с органите на МВР предотврати опити за незаконен внос и разпространение на патентован оригинален лекарствен продукт, а през 2002 г. бе ефективно осуетен опит за нелегално производство. И двата случая са предадени на прокуратурата. По искане на следствието са извършени допълнителни експертизи. За своевременните си действия ИАЛ получи официални благодарствени писма от засегнатите чуждестранни производители.

Въпреки тези изолирани случаи ИАЛ с особено изострено внимание анализира всеки сигнал или информация, които обменя с лекарствени агенции от Европа и други страни, както и с двете специализирани международни структури, с които е в непрекъснат контакт. В агенцията се получават тревожни сигнали и от българските производители за системно нарушаване и на тяхната интелектуална собственост и за поява на копия на български лекарства в традиционните ни експортни пазари. В рамките на своята компетентност ИАЛ оказва съдействие на всички производители.

Високата степен на обществена опасност, каквато представлява фалшификацията на лекарства, изисква изрично инкриминиране на всяко деяние, свързано с производство и разпространение на фалшиви лекарства.