Денят на народните будители бе честван в българското посолство в Белград, където посланикът ни Георги Димитров даде прием.

Присъстваха дейци на културата и изкуството, свързани с България, българи, живеещи и творящи в Сърбия и Черна гора, интелектуалци, членове не българската дипломатическа мисия, представители на Националния съвет на българското национално малцинство, както и на българските дружества в Сърбия.

Гостите бяха поздравени от посланик Димитров, а съветникът по външната политика на президента Георги Първанов Златин Тръпков прочете приветствие по повод празника от държавния ни глава, съобщава БТА.

Всички вие, които сте извън пределите на майка България, независимо на кои географски ширини ви огряват лъчите на слънцето, не забравяйте своите корени, носете в сърцата си с достойнство и гордост историческата памет, традициите ни, духовността - българска.

Нека където и да сме се родили, където и да живеем, работим и творим, да не забравяме думите на едно от светлите имена сред народните будители Константин Величков: "България обаче навсякъде ще я нося в сърцето си и ней ще бъдат всички мои мисли и чувства!", се казва в приветствието.