Вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева и чешкият й колега Милан Урбан ще открият днес чешко-български бизнес форум в Прага, предаде пресцентърът на Министерството на икономиката.

Форумът е в рамките на официалното посещение на министър Шулева в Чешката република.

Пред представителите на чешкия бизнес елит вицепремиерът Шулева ще презентира условията за бизнес и инвестиции в България. Организатор на бизнес форума е чешкото Министерство на промишлеността и търговията, Агенцията за насърчаване на инвестициите ("Чек инвест") и Агенцията за насърчаване на търговията ("Чек трейд"), както и Сдружението на индустриалците, Чешката стопанска камара, Чешко-българската търговска камара.

От българска страна участват Българската агенция за инвестициите, Българска стопанска камара и Българската търговско – промишлена палата. По време на визатата си министър Лидия Шулева ще разговаря с Милан Урбан, министър на промишлеността и търговията на Чешката република и с Мартин Ян, заместник министър-председател по икономическите въпроси на Чешката Република.

До приватизацията на ЕРП-тата Чехия се нарежда едва на 16 – то място по инвестиции в България. След сделката с CEZ, a.s., тя се изкачи до едно от първите места в класацията на чуждестранните инвеститори в България.

Интересът на чешките фирми към енергетиката е традиционен. През 2002 година "Енерго- Про България" закупи 2 водни каскади "Санданска Бистрица" и каскада "Копринка". На 2 ноември 2004 година "Енерго –Про България" спечели търгът и за каскада "Петрохан", в която влизат три водни централи – "Клисура", "Бързия" и "Петрохан".

По-големите чешки инвеститори в България са ENERGO PRO, CRONOSPAN, RWE ENTZORGUNG, PRAMET.

За първите 8 месеца на 2004 година двустранният стокообмен възлиза на 181,3 млн. щ.д., което представлява увеличение спрямо същия период на 2003 година с повече от 37%.

За първите девет месеца на 2004 година чешките туристи посетили България са с 31,6 % повече в сравнение със същия период на миналата година.