Каси В Пакистан са повишени мерките за сигурност поради опасност от антиамерикански протести, предаде РИА Новости.

Полицията е в повишена готовност, тъй като в Лахор ще бъде върнато тялото на екзекутирания в САЩ през нощта в петък – 15 ноември пакистански терорист Аймал Каси.

От Лахор терористът ще бъде откаран в Карачи, от където пък ще бъде прехвърлен в Квету, за да бъде погребан от семейството му.

Охраняват се летищата, а така също и джамиите, откъдето може да се очакват нападения на местни екстремисти. В петък бе затворено американското посолство в Исламабад, което също е под засилена охрана. Посланникът на САЩ предупреди своите сънародници, които се намират в Пакистан да бъдат изключително внимателни и максимално да намалят излизанията си в града.

Обвиняемият Аймал Каси бе съден на смърт за убийството на двама полицейски служители от службите на ЦРУ през 1993 г.

След известието за екзекуцията на Каси в Афганистан беше извършено нападение над американска военна база, намираща се в провинция Пактия. В атаката са участвали около 150 бойци от страната на талибаните съобщава още РИА.Новости, като цитира афганистански медии. Според тях на американската база са нанесени сериозни щети.

Американски военни източници също потвърждават за нападението и съобщават за заловени двама талибани.

По-рано е била нападната друга американска военна база в Афганистан, като тогава са били убити двама афганистански терористи. Руската агенция съобщава и за трета талибанска атака срещу още една военна база на САЩ, отново в провинция Пактия.