Ученици (студенти) Близо 200 родители и ученици от родопските села Припек, Егрек и Бук участваха в протестен митинг пред сградата на областната администрация в Кърджали срещу закриването на училища в тези селища.

От името на Инициативния родителски комитет Филип Хитров връчи декларация на областния управител Калин Примов с настояване да бъде преразгледано решението за закриването на гимназиалния курс в Припек и запазване на училищата в Егрек и Бук.

В гимназиалния курс в Припек има 43 ученика и с решение на Общинския съвет в Джебел и заповед на министър Владимир Атанасов от 10 юни т.г. той се закрива, припомни на родителите шефката на Районния инспекторат на МОН Надя Джунджулова.

На всички ученици е предоставена възможността да се запишат в избрано от тях учебно заведение. Децата в село Бук са под норматива, а старото основно училище в село Егрек е опасно за живота им, каза тя.

Областният управител Калин Примов се ангажира да организира среща на Инциативния комитет с представители на образователното министерство.

На митинга, продължил повече от два часа, протестиращите решиха да изчакат до 7 октомври реакцията на МОН.

От началото на учебната година родителите не пускат близо 300 деца да посещават редовни занятия.