Ценна глинена плочка с пиктографски знаци на 5000 години е открита при разкопки край село Рибен в община Долна Митрополия.

Според учените тя може да се окаже свидетелство за най-старата писменост в света, доста по-ранна от тази в Шумер и Египет, съобщи електронното издание на в. „Стандарт”.

Има достатъчно доказателства за откриване на протописменост на Балканите и това вероятно ще бъде откритието на века, прогнозира директорът на историческия музей в Плевен Володя Попов.

Той уточни, че има достатъчно доказателства, но тезата трябва да се наложи научно, а не да се импровизира.

Засега керамичната плочка се датира приблизително на 5 хиляди години и се очаква да бъде показана публично догодина. Находката е от антично селище в днешната община Долна Митрополия. Намирало се е между между двата големи римски града Улпия Ескус и Тримонциум.

"Тук става дума за първите форми, за началото и еволюцията на човешката писменост. Практически в Рибен се намери едно от поредните доказателства за това. Но трябва да го наложим научно." - уточни Попов.

По думите му, археолозите работят по свидетелства за култура на Балканския полуостров, каквато няма никъде другаде по света. Продължила е близо 2500 г.

"Тя поставя основата за всички големи достижения днес - архитектура, градоустройство, реч, занаяти, търговия... На култово-обредните системи, които днес наричаме религии. Едно такова общество, достигнало до тях, е осъществявало комуникакация чрез пиктографии. Подобни пиктограми са открити и в Сърбия, в Тракия, в Североизточна и в Северозападна България. Ние сме намерили поредно доказателство." - посочи той.