От 25 септември в Ямбол стартира нова услуга в помощ на хора с увреден слух. Таблет с платформа за онлайн видео-жестов превод е монтиран в Центъра за административно обслужване в града.

Чрез платформата може да бъде получена информация за различни видове услуги, документите, които се изискват, срокове на извършване и всякаква допълнителна информация.

Таблети превеждат на езика на глухонемите на Централна гара

Таблети превеждат на езика на глухонемите на Централна гара

Предстои демонстрация на новата услога

Преводът се осъществява в реално време чрез интернет връзка с лицензиран преводач на фондация "Заслушай се". В комуникацията участва и съответният служител на общината, която дава на момента разяснения за исканата услуга.

Гишето, на което може да се използва услугата е обозначено със стикер. За да е възможно да бъде използвана новата система, гражданите трябва да заявят желанието си 24 часа по-рано чрез специализираната календарна система, която ползват този вид потребители.

Ямбол е сред първите общини, които са въвели подобна система. Целта на общинарите е да се осигури равнопоставеност на потребителите на административни услуги и гражданите с увреден слух да бъдат максимално улеснени.