Търговският регистър ще бъде изведен от правомощията на съдебната власт и ще бъде дефиниран като чисто административна дейност. Около тази идея се обединиха днес представителите на бизнес-средите и на изпълнителната власт на Съвета за икономически растеж.

Дейността по регистрацията на търговските дружества ще се осъществява от Агенцията по вписванията към министъра на правосъдието. Законовата рамка за това решение ще бъде изготвена до месец и ще бъде внесена в Министерски съвет и парламента за гласуване, информира правосъдният министър Антон Станков.

Според него други стъпки в тази насока са обсъденият на първо четене в комисията по евроинтеграция законопроект за БУЛСТАТ, проектът по ФАР за компютъризация на съдебната система и Закона за кадастъра и имотния регистър, който регламентира създаването на Агенцията по вписванията.

Законовата рамка за търговската регистрация ще предвижда и получаване на единен номер от фирмите, който вече ще служи и за осигурителни плащания, и за данъчна регистрация, допълни вицепремиерът Лидия Шулева. Така досегашните четири фирмени регистрации на практика ще стават “на едно гише”.

Съветът за икономически растеж реши още Министерството на икономиката с активното сътрудничество на работодателските организации да изпрати търговски представители в 10 нови дестинации от Европа, Азия и Африка.

Това са държави с доказан потенциал, като пазар на български стоки и услуги, обясни Лидия Шулева.

Представители на бизнес-организациите ще кандидатстват за местата и ще бъдат одобрявани от икономическото ведомство. Те ще са служители на МИ, но на практика ще са избраници на бизнеса и единствено бизнес-организациите ще могат да предлагат кандидати за тези места, подчерта вицепремиерът.
Разходите по издръжката им ще се разпределят пропорционално между ведомството и бизнес-средите.

Дестинацията на новите търговски представители са Солун, Кишинев, Одеса, Тел Авив, Дубай, Кувейт, Рабат, Кайро и Париж.

Мястото във френската столица е специализирано в сферата на туристическите услуги. Според министър Шулева още от Нова година търговските ни представители ще могат да бъдат изпратени в съответните градове.

Шефът на Съюза на работодателите в България Васил Василев е лансирал идеята, когато това бъде възможно търговски представител на България да бъде назначен и в Багдад.