Ахчиева Управителният съвет на БНТ е одобрил Валя Ахчиева за програмен директор на медията, съобщи БНР.

За нея са гласували 4 от петимата му членове. Тя е досегашен главен редактор на Главна редакция “Актуални предавания”.

За изпълнителен директор е назначен Стефан Велев, досегашен главен секретар на Народния театър "Иван Вазов", който е получил подкрепата на трима от членовете на съвета. Той заема мястото на Нидал Алгафари, който напусна след избора на новия генерален директор на БНТ.

Управителният съвет е утвърдил новата структурна схема на БНТ с гласовете на трима от членовете – генералния директор Емил Владков, Иван Такев и Паун Цонев.

Управителният съвет на БНТ е приел и нова структурна схема, от която още при пръв поглед прави впечатление създаването на куп нови административни длъжности. Освен това тя не е съгласувана със синдикатите, което е нарушение на чл. 6 от колективния трудов договор, съобщава още Mediapool.bg.

Под една шапка са обединени главни редакции "Новини", "Публицистика", "Спорт" и "Общество", които заедно ще са подчинени на програмния директор.
За първи път в историята на телевизията се нарушава независимостта на новинарите, които винаги са били на пряко подчинение на генералния директор и са били независими от всякакви други подначалници, са коментирали журналисти пред електронното издание.

В това обединение има и нарушение на принципа за излъчване на спонсорски заставки и реклами, каквито са допустими при предаванията на "Общество", но не и при новините и публицистиката.

Странна логика откриват журналистите и в бъдещата Дирекция ТВ България, която включва Сателитен канал ТВ България (който се гледа основно в чужбина) и 4-те районни телевизионни центрове Варна, Благоевград, Русе и Пловдив.