Българска народна банка - БНБ Бургаските общински съветници и общинската администрация прекратиха извънредното си заседание и образуваха жива верига около сградата на регионалния клон на БНБ.

Днес от там се изнасят последните количества банкноти във връзка със закриването на банковата каса. Специално за това пристигна Румян Чобанов, главен касиер на Република България и директор на емисионна касова дейност в БНБ.

Кметът на Бургас Йоан Костадинов e разговарял с Чобанов, който бе категоричен, че БНБ е самостоятелна институция и решенията на управителния й съвет не могат да се влияят от външни намеси.

По-късно общинските съветници възобновиха прекъснатото заседание.

Кметът Костадинов коментира, че квотата на президента в управителния съвет на БНБ е недостатъчна, за да повлияе на решението за закриването на регионалния банков клон.

Служителите на бургаския клон на БНБ трябва да освободят работните си места от 1 октомври. В началото на септември те подписаха предизвестията си за съкращенията.

Против закриването на бургаския клон се подписаха над 8 000 души, а негови служители започнаха щафетна гладна стачка, но не успяха да спрат ликвидацията на касата на банката.