Иван ГригоровПленум на Върховния касационен съд прие декларация против гласуваните в правната комисия на Народното събрание промени в Закона за съдебната власт. Върховните съдии припомнят, че политическите сили подписаха декларация за съдебната реформа, в която обещаха да спрат съдебните закони, докато не ги съгласуват с магистратите.

След декларацията от 2 април, председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров се срещна с всички политически сили и постигнаха съгласие магистрати да участват с експертно мнение при изготвянето на всички закони, свързани с правосъдието.

В четвъртък обаче, с разпореждане на председателя на Народното събрание, законопроектът е разгледан от правната комисия и всеки момент ще бъде внесен в пленарна зала.

В декларацията се посочва, че главните виновници са министърът на правосъдието Антон Станков, който е инициатор на подписването на декларацията, а е участвал в заседанието на комисията, и председателят на Народното събрание Огнян Герджиков, който е внесъл законопроекта за разглеждане.

Нечистоплътни хитринки и балкански тарикатлъци, нарече Григоров нарушаването на това съгласие. Според него, това е дело на една малка група хора – политици и държавници, вероятно и магистрати, които не желаят да има съдебна реформа.

Декларацията ще бъде изпратена на президента, премиера и всички политически сили.