Билял Дарджан, районен мюфтия на Североизточна България, пред Днес+

Въпр. - Как ще коментирате терористичните актове в Москва?

Б. Д. Просто това не е човешко и не трябва да се случва. Не мога да обясня, това е лишено от всякаква човещина. Една определена група терористи да изтезават невинни гора в продължение на 50 часа. Не е човешко, нито ислямско.

Въпр. - Господин Даржан, каква е ролята на човека във философията на Исляма?

Б. Д. Според Исляма, ако си убил човек, значи си посегнал на целия свят, значи си убил целия свят. Това, което наблюдавах в последните дни в Москва, тези терористи – те просто не могат да бъдат истински мюсюлмани. Това, което казаха за тях – упойвали заложниците и самите себе си.

В нашата религия е абсолютно недопустимо човек- мюсюлманин да употребява упойващи вещества – наркотици или нещо, което пречи и разрушава човека. Да не говорим за самоубийството – в нашата, а и в другите религии, това е категорично забранено и е знак на безверие.

Въпр. - Каква е ролята на Бога според исляма?

Б. Д. Нашия Бог е Всевишен – този който наставлява за всичко Вселената. Вярваме и в неговия пророк – Мохамед. Според Исляма всичко, което се случва е по волята на Аллах, но въпреки това, човек прави избор и сам определя своята съдба.

Ние мюсюлманите вярваме и в Исус Христос и в Мойсей, в Адам и Ева... вярваме, че всички тези пророци са изпратени от Аллах да водят хората от всички религии в правия път.

Въпр. - Какво е мястото на жената и на детето във вашата религия и какво място заема семейството в Исляма?

Б. Д. Религията Ислям не отделя човека по полове – мъж или жена или пък дете. Всички сме хора. В семейството навсякъде има глава, която е водеща и това е мъжът. Но по принцип всички имат равностойни права, дори и децата.

Въпр. - Толерантно ли е отношението на Исляма към останалите религии?

Б. Д. Както човек почита комшиите си, така почитаме и хората от останалите религии. За мюсюлманите хората са много важни и се толерират помежду си, независимо от техните религиозни предпочитания. Не делим турци, християни, българи, цигани... такова нещо при нас не съществува.

Въпр. - Опасявате ли се от вълна на антиислямстки настроения на територията на България?

Б. Д. От моите наблюдения сред хората, такова нещо не съществува. Не съм забелязал такива настроения, но нищо не се знае. Всичко е в ръцете на политиците. Някои политици са способни да използват религията, за да постигнат целите и за това няма никаква гаранция. Това, което наблюдавахме в Москва според мен е, че дадена религия се използва за дадена цел.

Въпр. - Имате ли сведения за дейност в България на фундаменталистки секти, които се отклоняват от същността на истинската Ислямска религия?

Б. Д. Дори и да има, не знам за подобни течения. Не съм чувал в района на Варна или Добрич да са възникнали такива крайни секти. Сега вече подготвяме млади кадри и те са по-добри и по-толерантни към другите.

Възрастните са се затворили в себе си. Вие сте чували говори се, че жена не може да влиза в Джамията, но това не е вярно и младите го знаят.