Корнезов Върховният административен съд отложи делото, образувано по жалба на Коалиция "За България", срещу правителственото решение за одобряване на допълнителната информация към позицията за преговори с ЕС по глава “Енергетика”.

На делото не беше даден ход заради нередовно призоваване на трима жалбоподателите - депутати от Коалиция "За България" - Любомир Пантелеев, Йордан Димов и Петър Димитров.

От страна на жалбоподателите в съдебната зала присъстваха Любен Корнезов, Татяна Дончева и Михаил Миков, които поискаха по-ранна дата, след като съдът насрочи следващото заседание за 3 декември. Има достатъчно податки, че правителството има намерение да подпише договора с Европейския съюз за закриване на глава "Енергетика" около 19 този месец, заяви Любен Корнезов. Той подчерта, че, ако това стане, жалбоподателите ще бъдат поставени в неизгодна положение след затварянето на преговорната глава.

Съдът поиска доказателства и Корнезов посочи публични изявления на министри от кабинета. Юрисконсултът на ответника Министерски съвет - Цветан Василев, заяви, че не е упълномощен да отговаря за това какви намерения има кабинетът по повод искането на Корнезов правителството да не подписва споразумение с Европейската комисия за затварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ до произнасяне на съда.

След като датата за следващото заседание остана 3 декември, Татяна Дончева поиска ново спиране на предварителното изпълнение на правителственото решение за допълнителната информация към позицията за преговори с ЕС по глава “Енергетика”.

ВАС ще се произнесе по искането на закрито заседание преди делото на 3 декември, като заинтересовани страни по делото са конституирани министърът на енергетиката Милко Ковачев и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева.

Припомняме, че в жалбата на депутатите от Коалиция "За България" се казва, че решението на Министерски съвет е взето при липса на компетентност, както и че Народното събрание не е давало мандат на правителството да взема решение относно 3 и 4 блок на АЕЦ “Козлодуй” и да се ангажира тези блокове да бъдат затворени през 2006 г.

Според жалбоподателите, Решение № 641 на МС противоречи и на решението на НС от 2 октомври, с което парламентът прие, че при определяне срока за експлоатация “следва да се отчита социално-икономическите възможности на страната и да не предхожда пълноправното членство на България в ЕС”.