Ученици (студенти)Петчленен състав на Върховния административен съд гледа днес делото, заведено от пловдивския ученик Кристиян Гьошев срещу Министерството на образованието и науката.

Министърът на културата Божидар Абрашев да изпрати в 14-дневен срок писмено становище по делото, постанови съдът. Едва тогава ВАС ще насрочи ново заседание. Да бъде призован като страна културният министър поискаха адвокатите на Министерството на образованието и науката.

Жалбоподателят Кристиян Гоьшев каза пред магистратите, че учениците от випуск 1999/2000 година с прием след 7 клас са започнали да учат по новия учебен план, тоест със задължителни матури, но са били приети по стария учебен план, където това не е записано като изискване.

Законът за общообразователен минимум, който въвежда задължителните матури, е приет на 27 юли 1999 година, а наредбата на МОН за изпълнението на този закон е от 14 септември, подчерта ученикът. Така първото и второто класиране в училищата са направени по стария учебен план, а третото - по новия.

В жалбата си Гьошев оспорва задължителните зрелостни изпити за учениците, постъпили в училище за учениците, постъпили в средни училища през учебната 1999/2000 година. Според ученика, указанието на МОН, с което се въвеждат задължителните матури, не е обнародвано в “Държавен вестник” съгласно изискването на Закона за нормативните актове.