Министерството на здравеопазването на Република България е домакин на международна конференция по Национални здравни сметки (НЗС), които се считат за необходим инструмент при определянето на здравната политика.

Форумът се организира от Български здравен проект на Американската агенция за международно развитие съвместно със Световната здравна организация (СЗО), Световната банка, Европейския съюз и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

На конференцията ще присъстват представители на министерствата на здравеопазване на 15 страни, ангажирани с определянето на здравната политика, както и експерти от международните организации.

Националните здравни сметки са инструмент за измерване на националните разходи за здравеопазване и може да се използват от правителството за вземане на решения относно мобилизирането на финансов ресурс и разпределянето му в здравния сектор.

Европейският съюз препоръчва системата за Национални здравни сметки, разработена от страните от ОИСР да стане част от годишния статистически отчет на всички настоящи и бъдещи държави членки.

С развитието на системите на здравеопазване става все по-трудно да се намери инструментариум, който да подпомогне процеса на планиране и изработване на здравна политика чрез организиране и анализ на изключително комплексните данни за източниците и приложението на здравните ресурси. Системата за Национални здравни сметки дава един цялостен поглед върху сектор здравеопазване във всяка държава, но също така прави възможно адекватното му съпоставяне с чуждия опит.

Националните здравни сметки представляват всеобхватна и стандартизирана рамка за проследяване на паричните потоци в здравеопазването от източника, през финансовите посредници до изпълнителя на медицински услуги, и до определени видове здравни дейности или програми. Ежегодното им приложение ще подпомогне да се отчете въздействието на различните политически решения, да се разгледат факторите, довели до увеличение на здравните разходи, и да се измери степента на справедливо разпределение на тежестта при финансиране на здравеопазването.

Конференцията в България цели да запознае представителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Общността на независимите държави с основните принципи на Националните здравни сметки и приложението им в здравеопазването.