Часове наред продължи освобождаването на локомотива от огромния скален къс в района на Кресненското дефиле, където влак се блъсна в скала късно снощи, предаде БНТ.

Министърът на транспорта Росен Желязков посочи, че работата на мястото на катастрофата е съпроводена с рискове.

"Хората, които са и в момента на терен, работят при опасни условия, виждате какво е времето, има опасност от падащи скали, но това за злощастни инциденти, които за наш късмет са се разминали без жертви и сериозен травматизъм." - коментира министърът.

При инцидента пострадаха 8 души. Трима от тях са настанени в благоевградската болница без опасност за живота. БДЖ ще изплати обезщетения на пострадалите.

8 души са пострадали при инцидента с влака край село Черниче
Обновена

8 души са пострадали при инцидента с влака край село Черниче

Днес ще се работи по изтеглянето на влака и изчистване на трасето

Заради инцидента движението на влаковете между Петрич и Благоевград беше спряно. От снощи автобуси извозват пътниците.

Още призори аварийни екипи на Национална компания "Железопътна инфраструктура" започнаха работата по отстраняването на срутилата се скална маса.

Генералният директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски уточни, че става дума за скален къс с тегло около 50 тона, който работниците раздробяват, за да освободят трасето.

Специализирани машини извозват скалните отломки. Преди това алпинисти огледаха склона над линията.

"По ЖП линията щетите ще ги видим, след като разчистим, след като се махнат всичките скални отломки и така на пръв поглед нямаме големи щети." - посочи инж. Бисер Минчев, главен ревизиор по безопасността на НКЖИ.

Причините, довели до влаковата катастрофа, се изясняват. Предполага се, че валежите от последните дни са провокирали срутването.

Продължават изследванията на настанените в благоевградската болница.

"Направен е компютър - томограф и на двамата пациенти, установено е, че са с черепно-мозъчни травми и са поставени при нас под активно лекарско наблюдение." - съобщи д-р Иво Копанаров.