Социално-икономическите партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество разгледаха и одобриха изменения и допълнения в пет наредби. Те са във връзка с приетите промени в Кодекса за социално осигуряване, които e в сила от началото на годината.

Кабинетът и социалните партньори се договориха от началото на следващата година да се криминализира укриването на осигурителни вноски, да се намали санкцията при забавеното им плащане, а всички плащания с характер на социални помощи да преминат от НОИ към Агенцията за социално подпомагане, посочва money.bg.

От 1-ви януари догодина бе решено правителството да увеличи всички пенсии с определен процент, според възможностите на бюджета, както и да увеличат еднократно заплатите на държавните служители, за да поемат плащането на личните осигурителни вноски, каквито досега не им се удържат.

В Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване се изменят текстовете, свързани с удължаването на периодите, от които се изчисляват паричните обезщетения за временна неработоспособност и за бременност и раждане, съобщават от преслужбата от МС.

НСТС одобри предложените промени в Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски, съгласно които се ограничава размерът на сумите за дневни пари при командировка, върху които не се дължат осигурителни вноски.

Промяната е в съответствие с разпоредбите на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, в който също е предвидено, че не се облагат сумите до двойния размер на дневните пари при командировка, определени с нормативни актове. По този начин се ограничава възможността плащания, които имат характер на трудови възнаграждения, да бъдат получавани под формата на дневни пари при командировка.

В наредбата за общественото осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица се прецизират текстовете с цел да се регламентира точното подаване на декларации при започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на трудова дейност.

В Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица се предлагат промени във връзка с удължаването на периода, от който се изчисляват паричните обезщетения за безработица - от 18 на 24 календарни месеца.

Измененията в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж са във връзка с промени в КСО, съгласно които всички решения на медицинската експертиза ще се издават от медицинските комисии към териториалните поделения на Националния осигурителен институт в 14-дневен срок от получаването им от регионалните картотеки на медицинските експертизи. Правят се и необходимите изменения и допълнения във връзка с променените условия за придобиване право на пенсия.

По време на заседанието бяха представени предложения на социалните партньори за промени в Кодекса на труда и Правилника за дейността на НСТС във връзка с подобряването на социалния диалог. Предстои конкретните предложения да бъдат приети на следващото заседание на съвета.

След представяне на анализи и доклади по темата, предстои да бъдат гласувани от НСТС и предложенията на социалните партньори за стабилизиране на осигурителната система, подобряване, контрол и развитие на пенсионната система.

Синдикатите се върнаха на заседанията на тристранния съвет след личните уверения на премиера Бойко Борисов, че ще има промяна в диалога и че той ще е продуктивен, припомня БНР.