Камера излъчва на живо от гнездо на белоглави лешояди в Източните Родопи, съобщават участниците в проект "Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите".

Една двойка вече е припознала гнездовата ниша с монтираното устройство и през последните няколко дни активно строи гнездо за предстоящия гнездови сезон.

Благодарение на технологията се добива ценна информация за поведението на птиците при отглеждане на малките и хранителните навици, което ще помогне за по-доброто опазване на вида. Оборудването е маскирано с естествени материали, така че да не привлича вниманието на белоглавите лешояди и да не пречи на размножаването им. Камерата е била поставена преди няколко седмици от eкип от Българското дружество за защита на птиците и фондация "По-диви Родопи".

Преброиха над 200 белоглави лешояди в Източните Родопи

Преброиха над 200 белоглави лешояди в Източните Родопи

Броят за тази година е рекорден

През зимата лешоядите си избират ниша в скалите, където да загнездят. Гнездото се строи основно от сухи треви и малко клечки. В края на януари и началото на февруари повечето белоглави лешояди снасят единственото си яйце, за което двамата родители се грижат в следващите 2 месеца до излюпването му.

Двамата партньори се сменят при мътенето на яйцето и отглеждането на малкото.

Екозащитниците поясняват, че камерата в гнездовата ниша е монтирана с разрешение на Министерството на околната среда и водите и по време на поставянето й са били взети всички необходими мерки и не е било допуснато безпокойство на вида.

73 белоглави лешоядчета са се излючили в Източните Родопи

73 белоглави лешоядчета са се излючили в Източните Родопи

Това съобщават от Българското дружество за защита на птиците