Веселин Топалов победи Великите сили, като с германския посланик той се сражава до последно.

Това стана във Военния клуб на едновременен сеанс срещу дипломатите от страните - признали първи независимостта на България през 1909 година.

Премиерът Сергей Станишев изигра първите ходове на гросмайстор Топалов и повече от час следи хода на играта.

"Благодарение на изпълнението на Топалов, България надделя над великите сили", възкликна след края на сеанса премиерът.

Поуката от този сеанс, по думите му е, че всяка една голяма цел изисква много усилия за да бъде постигната.

Той изтъкна, че българският народ е доказал, че когато има голяма цел пред себе си и се обедини, няма нищо което да му се опре.

Станишев поздрави посланиците, които се сражаваха с Топалов и изрази надежда, че този сеанс ще ги стимулира да заобичат шахмата още повече.

В битката участваха посланици и военни аташета на Франция, Унгария, Великобритания, Германия.

Турнирът се провежда във Военния клуб - който е свързан не само с офицерството, а и с много събития в областта на културата, както отбеляза премиерът.

"Борбата за свобода, независимост, достойно място сред другите европейки народи винаги е била движеща сила за българския народ и вярвам, че през тези 100 години време на българска независимост, ние доказахме, че Българя може да е модерна, силна, бързо развиваща се страна", изтъкна Станишев.

Той подчерта, че това е постигнато с таланта и вярата на българската нация.

"Независимостта е преди всичко състоянието на духа и волята да отстояваш своите ценности и идеали", подчерта преди да изиграе първите ходове на Топалов, Станишев.

Той посочи, че неведнъж на българския народ му се налагало да отстоява своите интереси в конфронтация с великите сили.

Днес България е част от европейското семейство, но и в ЕС се учим да отстояваме своите национални интереси и да придобиваме нови умения и възможности, добави премиерът.

Той поздрави всички посланици на страните - признали независимостта на България през 1909 г. и им пожела кураж в играта с бившия световен шампион, а сега нов претендент Веселин Топалов.

"Не забравяйте, че България е велика шахматна сила", напомни Станишев в началото - преди да пристъпи към пешките на посланиците.