По повод назряващия конфликт в столичния квартал „Красна поляна", Софийската организация на ВМРО - Българско национално движение призовава МВР да използва всички законови средства, за да се справи с проблема.
В декларация се посочва, че полицията трябва да разкрие, задържи и изправи пред съда виновниците за безредиците.

„Настояваме незабавно да бъде прекратен циганския произвол и тормоз над българските данъкоплатци в „Красна поляна", както и незабавно да бъдат премахнати незаконните цигански гета в района", се казва в призива.

От ВМРО посочват, че безучастността на държавната власт в подобна ситуация представлява дискриминация и нарушаване на човешките права на останалите български граждани и допълнително поражда чувство за безнаказаност в циганската общност.

Изразява се и притеснение, че бруталното и нагло нарушаване на закона и обществения ред ще продължи, а от самото поведение на МВР допълнително се подпомага тормоза и насилието над българското общество.

В призива се припомнят е случаите случаите в квартал "Захарна фабрика", район Овча купел, квартал "Христо Ботев", както и ежедневните вандалски нападения с камъни на влаковете, преминаващи през циганското гето „Факултета".

„Тези процеси ще доведат до неизбежно до ново насилие и организиране на българските граждани за самоотбрана", се посочва още декларацията на ВМРО.