На официална церемония военното аташе на Италия и наблюдател у нас полковник Джанфранко Вака връчи кортик на първенеца на випуск 2002г. на ВММУ “Н.Й. Вапцаров” – лейтенант Антон Сърнев. Това съобщи Днес+

Наградата бе поднесена от името на началника на Главния щаб на Военноморските сили в Италия – адмирал Марчело де Донно. Полковник Джанфранко Вака пожела на лейтенант Сърнев да бъде командир на модерен български кораб от обновения ни флот и да посети италианско пристанище.

В Главния щаб на Военноморските сили във Варна 46 млади офицери от Випуск 2002 на ВВМУ “Никола Й. Вапцаров” се срещнаха с членовете на Военния съвет на флота, началници на управления, отдели, командири на поделения, представители на военно-родолюбивите съюзи и военното аташе на Италия, полковник Джанфранко Вака.

42-ма от завършващите млади офицери получиха академична степен магистър. Те ще бъдат разпределени на командирски длъжности в бойните части. 4-ма са бакалаврите, които ще бъдат назначени на инструкторски длъжности.

“Младите офицери ще командват най-малките флотски звена и по този начин ще бъдат максимални близо до флотския състав”, заяви контраадмирал Нейко Атанасов – началник на Генералния щаб на ВМС в България. Той пожела на завършващите курсанти да станат истински лидери на колективите, които ще командват. Четиридесет и шестте офицери ще бъдат разпределени във Военноморските бази на Варна и Бургас.