Испанското разузнаване: Ал Кайда отговорна за атентата
Румъния обяви 14 март за ден на национален траур. 8 румънци загинаха в Мадрид, други 8 са изчезнали, а 24 са ранени.

ПО ПОСЛЕДНИ данни от Мадрид, съобщени от пресслужбата на министерството на външните работи, за загинал се води още един български гражданин.
Това е Андриан Андрианов, за когото се смяташе, че е в болница в безсъзнание.

Припомняме, че при идването на ранения в съзнание се установи, че той е румънец и носи друго име. Посланикът ни в Испания Василий Такев потвърди информацията, уточнявайки, че вече е разговарял с родителите на загиналия мъж.

От Външно
Две български гражданки засега се водят за изчезнали и посолството се опитва да открие информация за тях.
Посолството работи и за ускоряване на процедурата по оформяне на пакета документи за скорошно пренасяне в България на тленните останки на загиналата Тинка Паунова. Късно снощи бе извършено задължителното второ разпознаване на трупа, с което завършиха формалностите и тя бе включена в официалния списък на загиналите уточняват от външно. Проверка обаче в списъкa показва, че името на Тинка все още не е публикувано.

Българското посолство в Мадрид е организирало ежедневно посещение на настанените в болничните заведения ранени българи.
Към ранената Елка Славова, която не говори испански, ще бъде прикрепена българка, обадила се в посолството за доброволна помощ на ранените ни съотечественици.

Друга от ранените не е пожелала да бъдат уведомени близките й в България, за да не се тревожат.

Междувременно Ройтерс цитира представители на испанския Национален разузнавателен център, според които 99 процента е сигурно, че зад терористичния акт стои Ал Кайда, а не баските от ЕТА.
Според разузнавателните данни 10-15 ислямисти са заложили бомбите във влаковете, след което напуснали вагоните. Вътрешният министър на Испания заяви обаче, че все още се работи по две основни версии, като водеща е тази за съпричастност на баската сепаратиска партия.

СЛУЧАЯТ "АНДРИАНОВ"
Има някакъв проблем с Андриан Андрианов. Испанските лекари го припознават като румънец. Това каза за Дарик радио днес преди обед посланикът ни в Испания Василий Такев. Той допълни, че в българското посолство е създадена организация всеки ден да се посещават ранените ни сънародници.

Андрианов е дошъл в съзнание днес и е казал, че се казва Елин, а роднините му твърдят, че са го припознали като Андриан, каза Такев и обясни, че отива да види каква помощ може да окаже на родителите му. Това е драматизмът на тези ситуации, допълни посланикът ни.

Тинка Паунова официално до вчера вечерта не беше обявена за загинала, затова аз нямах право да съобщавам за смъртта й, т.к. тя не фигурира в нито един от официалните списъци на испанската държава – нито на идентифицираните загинали, нито на чужденците загинали, обясни още Такев. По думите му приятелката на Андриянов все още е в неизвестност. При това положение не мога да гадая. Единственото, което мога да направя е да съм в помощ на родителите, посочи той.

Припомняме, че в болница остават Зоя Пенкова, която е в стабилно състояние и Елка Славова, която се намира в интензивно отделение. Пострадалите Тодор Михайлов, Стефан Москов, Енчо Сираков, Грета Миткова и Васил Димитров са изписани. Все още се издирват две българки, за които се знае, че са били сред ранените.