Николай Василев Японската агенция за кредитен рейтинг може отново да повиши рейтинга на България. Това стана ясно след срещата на вицепремиера Николай Василев с Такаши Канасаки, управляващ директор на Японската агенция за кредитен рейтинг.

Главният анализатор на агенцията Казуо Имай оцени положително икономическия екип на правителството и отбеляза, че рейтингът на страната ни може много скоро да бъде повишен, ако реформите продължат.

Николай Василев разговаря и с японския министър на икономиката, търговията и индустрията Такео Хиранума. Двамата бяха единодушни, че обемът на японските инвестиции у нас е незадоволителен. Такео Хиранума прие поканата на българския вицепремиер да посети България.

По време на Българо-японския инвестиционен бизнес форум Николай Василев заяви, че очаква инвестиции от Япония и Китай в индустриалните зони, които предстои да бъдат създадени у нас.

Форумът се проведе в централата на Японската банка за международно сътрудничество. В него участваха над 100 компании и корпорации, сред които: "Мицубиши хеви индъстриз", "Тошиба", "Хитачи софтуер eнджинийринг" и др.