Повишаване на нивата на реките от Дунавския водосбор и Централна България се очакват днес и утре в резултат на очаквани по-интензивни валежи  по тези места, съобщиха от МОСВ. От министерството привеждат Оперативното звено за предотвратяване на опасностите от вредното въздействие на водите в повишено  внимание.

И днес въздушната маса над страната остава неустойчива. Предиобед ще преобладава слънчево време. В следобедните ще се развива купеста и купестодъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. По-интензивни, до 20-30 мм на повече места ще са валежите и гръмотевиците през нощта срещу петък. По-значителни ще са над Стара планина, съобщават от НИМХ.

Утре превалявания ще има на много места в страната, с количества между 10 и 20 мм,  в отделни райони  и с локални валежи с количества до 30-50 мм.

Възможно е повишаване на нивата на реките от Дунавския водосбор и Централна България, в резултат на очаквани по-интензивни валежи по тези места и/или изпускане или преливане на язовири. В петък са възможни и локални поройни наводнения.

Уведомени са областните управители и кметовете на общините да организират постоянно наблюдение на нивата в язовирите и в случай на повишаване, да започне контролирано изпускане на води, преди започване на  дъждовете, с цел недопускане повишаване нивата в реките и предпазване на населението надолу по течението.

Уведомени са собствениците на язовирите по Приложение 1 на Закона за водите да започнат спешно контролирано освобождаване на обеми за поемане на високи води.

Прогнозата за Източна България, където преди седмица се случиха трагичните наводнение сочи, че ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност.

След полунощ и преди обяд ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици и временно усилване на вятъра. На места се очакват и по-значителни количества. Следобед отново ще има условия за краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици.
Вятърът, през нощта ще се ориентира от североизток и утре ще е до умерен, по Черноморието временно силен. Минималните температури ще са между 16 и 21 градуса, а максималните ще се понижат до 21-26 градуса.

Вълнението на морето постепенно ще се увеличи на 2-3 бала, на места до 3-4.