Повече от половината българи вярват, че членството на страната в Европейския съюз е положителен фактор. 54% от сънародниците ни са на мнение, че членството в ЕС е нещо добро, и 57% са убедени, че страната им е извлякла ползи от членството си в Съюза.

Това става ясно от изследването на Евробарометър по поръчка от Европейския парламент. Изследването е публикувано точно година преди европейските избори през май 2019 г.

В България хората намират за приоритетни за следващите европейски избори темите: икономика и растеж, борба с тероризма и социална защита. За България процентът на анкетираните, които считат че техният глас се чува в ЕС, е 44%, което е увеличение със 7 пр. п. в сравнение с 2017 г.

Проучването на Евробарометър, проведено през април 2018 г. сред 27 601 души от 28 държави-членки, показва, че средно 60% от гражданите в ЕС вярват, че членството на тяхната страна е нещо добро, докато над две трети от респондентите са убедени, че страната им е била облагодетелствана от членството си. Това е най-високият резултат от 1983 г. насам.

ЕЦБ: На сте готови за еврото

ЕЦБ: На сте готови за еврото

Съмнява се в стабилността на инфлацията

Почти една трета от анкетираните вече знаят датата на следващите европейски избори, като 50% се интересуват от тях.

Запитани за конкретните въпроси, които искат да видят засегнати в предизборните кампании на континента, почти половината от европейците (49%) цитират борбата с тероризма като приоритетна тема, следвана от безработицата сред младежите (48%), имиграцията 45%) и икономика и растеж (42%). Приблизително една трета от европейците цитират борбата срещу изменението на климата и опазването на околната среда (35%), като същевременно се насърчават правата на човека и демокрацията, както и социалната защита на гражданите на ЕС.

Мнозинството от респондентите продължават да са доволни от начина, по който функционира демокрацията в техните страни 55%) и в ЕС (46%), докато половината от респондентите не считат появата на нови партии или политически движения, протестиращи срещу политическото устройство, като заплаха на самата демокрация.