Европа трябва да има единна външна позиция от името на всички страни членки на Европейския съюз за отпор на международния тероризъм. Това заяви италианският президент Карло Чампи след срещата си с българския държавен глава Георги Първанов.

Той посочи, че това ще стане чрез създаването на министерство на външните работи на ЕС, което трябва да заработи още следващата година.

Италианският президент съобщи, че по време на разговорите си с Георги Първанов са обсъждали присъединяването на България към ЕС, както и общия ангажимент на двете страни в борбата срещу тероризма.

От своя страна президентът Първанов подчерта, че България разчита изцяло на италианската подкрепа за приключването на финалните си преговори през 2004 година, като това може да стане факт, само ако разполага с т. нар. оперативен план за финансовите глави още в началото на следващата година.
Представих готовността на страната ни да приключи преговорите в този срок и да подпише договора по присъединяването си още през 2005, заяви още българският президент.

Според Първанов влизането ни в НАТО през следващата година ще засили южното направление на Алианса.

Позицията за създаване на министерство на външните работи на ЕС за общ отпор на заплахите от международния тероризъм бе включена в общата декларация на двамата президенти.