Процедурата за строителството на тунел "Железница" е изцяло по Закона за обществените поръчки. Това коментира строителният министър Петя Аврамова пред медии преди заседанието на НСОРБ. Договорът е факт. Няма отказ от "Джи Пи Груп" и затова се е преминало към подписване на договора, стана ясно от думите на министъра.

Ако компанията се беше отказала, най-вероятно щяхме да загубим евросредства. При отказ вариант е нова процедура. АПИ е действала изцяло според закона, бе лаконичният коментар на Аврамова по отношение на заръката на премиера Бойко Борисов "Джи Пи Груп" да бъде изключена от проекти с европари. Няма как АПИ да отстрани участник по други причини освен чисто законово, подчерта Петя Аврамова. АМ "Струма" трябва да е факт до 2023 г.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че АПИ и ЗЗД "АМ Струма Тунел 2018", чийто член е и "Джи Пи Груп" АД са подписали договора за проектирането и строителството на тунел "Железница". В свое становище до медиите от "Джи Пи Груп" заявиха, че по този начин правят услуга на държавата, тъй като не допускат мащабният проект да се провали заради скъсените срокове.

"ДЖИ ПИ ГРУП" все пак ще строи тунел "Железница"

"ДЖИ ПИ ГРУП" все пак ще строи тунел "Железница"

След като ВАС се произнесе в полза на решението на АПИ за избор на изпълнител