тютюноработничка Тютюнопроизводители от Ситовската община на Силистренска област искат в понеделник - 18 ноември, среща с ръководството на "Булгартабак холдинг", тъй като все още не е започнала кампанията за изкупуването на тютюна в Крайдунавска Добруджа. Това съобщи кметът на Ситовската община д-р Мариан Керчев.

Според него тютюнопроизводителите са разтревожени, че заради забавянето на изкупвателната кампания няма да могат да осигурят нормални условия за съхранението на продукцията и нейното качество ще се влоши.

2671 тона ориенталски и 2489 тона тютюн от сорта "Бърлей" са получени през тази година в Крайдунавска Добруджа, съобщиха от областната дирекция "Земеделие и гори" в Силистра.

Средният добив от декар е 230 килограма от ориенталския тютюн и 189 килограма - от сорта "Бърлей".

В Крайдунавска Добруджа през тази година стопаните отгледаха 11 625 декара ориенталски и 13 156 декара тютюн от сорта "Бърлей".

През миналата година в Силистренско са получени 960 тона сух ориенталски тютюн и 1723 тона "Бърлей". Добивите са били по-ниски от обичайното заради засушаването и заболявания по тютюна.