Първокласниците, които ще тръгнат на училище през 2004 година, трябва да са преминали през задължителна едногодишна подготовка. Изискването влиза в сила от догодина, когато в подготвителните групи ще бъдат записани първите кандидат-ученици. Това заяви пред “Дарик радио” Бойка Карева, старши експерт в Инспектората по образованието на Министерството на образованието и науката.

С въвеждането на задължително подготвително обучение преди първи клас броят на децата в градините ще нарасне, тъй като досега много от тях се отглеждаха от баби и дядовци, и това ще доведе до увеличаване на работните места за учители, каза тя.

Родителите ще имат право да избират дали да запишат децата си в подготвителна пета група в детска градина, или в сформирани подготвителни класове към училищата. Програмите за обучение в групите в детските градини и подготвителните класове в училището, които МОН ще изработи до следващата есен, няма да се различават.

Разликата е в това, че детската градина, освен подготвително обучение в рамките на 4 часа дневно предлага и целодневно отглеждане на децата на заети родители. Учебните помагала ще са безплатни, а в детските градини ще се плаща само обичайната такса за храна, каза още Бойка Карева.