Марио Димитров Висшият съдебен съвет не изпълнява част от задълженията си по Закона за съдебната власт, заяви зам. министърът на правосъдието Марио Димитров на семинар за съдебната реформа.

ВСС не публикува своите решения и мотивите си в интернет-страницата си, каза Димитров, цитиран от БНР. В сайта към момента се публикуват само дневния ред на заседанията на ВСС.

Според Димитров висшите магистрати бавят и етичните кодекси. Той съобщи още, че не по-късно от 16 ноември трябва да бъдат избрани новите членове на ВСС от квотите на Парламента и съдебната система. Това изискване е залегнало в последните промени в Закона за съдебната власт.

Димитров съобщи още, че в понеделник ще бъде подписан договор по програма ФАР на ЕС за съвместен проект с Австрия и Франция на стойност 10 млн. евро. По-голямата част от парите, 7.2 млн. евро, ще се използват за закупуването на компютри и софуерни продукти за нуждите на съдилищата. Останалите средства ще бъдат вложени в програми за обучение на магистрати. 800 хил. евро ще бъдат преведени за училището за магистрати, което трябва да започне да работи от началото на 2004г.