Само шестима изследователи ще заминат за Антарктида, за да осъществят поредната българска експедиция на ледения континент - единственият, който е свободен от COVID-19, предаде БНТ.

Заради разпространението на коронавируса антарктиците се подготвят при безпрецедентни мерки за сигурност. На тренировъчен лагер в Ахелой те се готвят за всички предизвикателства, които може да им предложи белият континент в условия на пандемия.

Въпреки, че експедицията ще включва само шестима души, през тренировките преминават всички, тъй като не е ясно дали някой няма да отпадне заради положителен тест.

България прави световна наука в Антарктида, увери проф. Пимпирев

България прави световна наука в Антарктида, увери проф. Пимпирев

Човечеството трябва да вземе мерки срещу замърсяването

"Секторът, който нас ни интересува е аржентино-чилийският. И там аржентинците сякаш бяха развели белия флаг повече отколкото Чили", коментира д-р Атанас Пелтеков - лекар на 29-ата антарктическа експедиция.

Освен сериозна медицинска застраховка, която да покрива евакуация и лечение, от българите се изисква да преминат три пъти през тестване и дълга карантина в Пунта Аренас преди да се качат на самолета за остров Кинг Джордж и Ливингстън. Мерките са от леките, твърди лекарят.

"Само за пример мога да дам пътуването на американската експедиция, която вече е на база Макмърдо. Където 106 човека изкараха 4-5-дневна карантина в щатите с тестуване, 5-седмична карантина в Нова Зеландия с тестуване и двуседмична карантина и носене на маски вътре в самата база." - поясни д-р Пелтеков.

Последната ни група полярници заминава за Антарктида

Последната ни група полярници заминава за Антарктида

Редица учени заминават на експедиция до Антарктида

Какъвто и да е съставът на нашата експедиция, тя ще върне на Ливингстън първата ни антарктическа лодка, която сега участва в тренировките.

"Тази ми е любимата лодка, тъй като беше дълго чакана. Преди 15 години дойде тази сива лодка, по-голяма, в която може да се носят варели с гориво, всякакви провизии." - сподели проф. Христо Пимпирев.

Пускането ѝ на вода е първата работа на антарктиците, затова я зазимявали с шише ракия за сгряване на новодошлите. До преди 11 години, когато се оказва на дъното на новообразувал се ледник.

"И изведнъж хубавата ни лодка и бутилката ракия станаха мираж. И не можем да се доберем до тях повече от 10 години." - отбелязва проф. Христо Пимпирев.

Полярниците ни се завръщат от Антарктида след успешна експедиция

Полярниците ни се завръщат от Антарктида след успешна експедиция

По време на експедицията, в която участваха 29 българи, бяха реализирани 6 нови научни проекта по Националната програма

Едва през тази година ледникът отстъпил и антарктиците намерили лодката.

"След лек ремонт на дъното, подсилване с нов бординг, имаме вече и стълба за водолазите, лодката се държи страхотно на вода", разказва командирът на базата Йордан Тодоров.

Така сивата красавица отново ще пори ледените води и ще бъде една от основните лодки на базата.