Като се позова на Закона за класифицираната информация съдията от Софийския градски съд Константин Бързачки засекрети гражданското дело срещу Министерството на отбраната, заведено от майката на загиналия в Кербала на 27 декември 2003 година офицерски кандидат Свилен Киров.

Делото е по Закона за отговорността на държавата и на него защита на Мира Михайлова ще представи снимки и видеоматериали, публикации в печата, които показват, че Министерството на отбраната не е обезопасило база “Индия”, където тогава се намираха българските военнослужещи, изпратени на мисия в Ирак, предаде БНР.

Гражданският иск срещу военното министерство е за 300 000 лв.

Адвокатът по делото Райчин Пръмов заяви, цитиран от Дарик радио, че ще заведе и друго дело, защото застраховката на Свилен Киров не е изплатена на родителите му.

Като основно доказателство ще бъдат представени и снимки от база “Индия”.
•Тези снимки са направени от войниците и респективно от Свилен и те са великолепни – изображение на самата местност и ясно личи къде е преминала колата бомба.
И се вижда ясно, че канавката е по-малка от 20 см, което може да се премине с велосипед, камо ли с друго превозно средство,• подчерта адвокатът.

По думите му той ще ползва и снимки от други източници, които ще ги представя в съда.

Адвокат Пръмов заяви, че ще заведе и дело срещу застрахователя, тъй като застраховката на Киров не е изплатена.

Стана ясно, че адвокатът ще поиска МО да представи документация за подготовката на войниците от Първи батальон от град Карлово и договор на Свилен Киров за заминаването му в Ирак.

След съдебното заседание майката на Свилен Киров заяви, че върху неговите колеги от първия ни контингент в Ирак е бил оказван натиск да не свидетелстват по гражданското дело, което тя заведе срещу Министерството на отбраната заради смъртта на сина си. В аргумента си, че е оказван натиск Мира Михайлова обясни, че веднага след като е завела делото на ранените по време на инцидента е била изплатена застраховката, на същите тях е предложен договор още година с армията и така е било гарантирано тяхното мълчание.

На базата а техните разкази майката се е информирала за онова, което дава основание да заведе иска, а именно, че база “Индия” не е била подсигурена, става дума за предпазния ров, за наличието или липсата на гранатомети. Тя беше категорична, че в рамките на първия контингент не е било проведено нито едно учение за действия при такава ситуация – за бърза евакуация. По думите на майката в базата ни са закъснели с реакцията, след като са установили, че цистерната се приближава към тях. Петко Маринов, който командваше първия български контингент, Здравко Дончев и ген. Никола Колев са хората, които Мира Михайлова обвинява за смъртта на сина си. Тя се надява, че след нея и други родители ще помислят за децата си, предаде БНР. Делото ще продължи на 11 май.