Засилен интерес за български паспорти в Северна Македония. От Комисията по българско гражданство към вицепрезидента съобщиха пред БНР, че 1458 души са получили българско гражданство за първите два месеца на тази година. Най-много български паспорти са получили граждани на Северна Македония.

От началото на годината е възстановено гражданството на 231 души, 7 са освободените от българско гражданство по тяхно желание, съобщи пред радиото Димитър Здравков - член на Комисията по гражданство към вицепрезидента.

Двойно повече желаещи да станат български граждани са отчетени през 2020 г.

Двойно повече желаещи да станат български граждани са отчетени през 2020 г.

Най-много молби са подали руснаци, арменци и сирийци

Запазва се тенденцията от предходни години за силен интерес към български паспорти от граждани на Северна Македония.

"През 2020 година с издадените от вицепрезидента 279 указа е променено гражданството на близо 19 хиляди души", отбеляза Здравков.

142 са указите за придобиване на българско гражданство или за близо 16 хиляди лица. Най-много български паспорти са получили граждани на Република Северна Македония, показва анализът от миналата година.

"Над 55% от общо издадените укази касаят такива лица или това са близо 10 хиляди души. Следвани от граждани на Украйна - близо 2 хиляди, Република Сърбия - около 1200, Молдова, Албания и Турция."

Димитър Здравков опроверга твърдението, че процедурата по получаване на гражданство е тромава и бавна.

"Това не е така и законодателят е определил една разумна времева рамка съобразно важността на процедурата. Например, когато едно лице подаде своите документи в Министерство на правосъдието, за да започне процедурата, минават за различните законови основания, на които се кандидатства, между 6 и 18 месеца, до момента, в който министърът на правосъдието следва да направи своето предложение до президента", обясни той.