Соломон ПасиБългария очаква от Европейския съвет в Копенхаген за реалистичен график и за скорошно приключване на преговорите и членство в Европейския съюз не по-късно от 1 януари 2007 година. Това е заявил в Брюксел министърът на външните работи Соломон Паси, по време на Седмото Заседание на Конференцията по преговорите за присъединяване на България към Европейския съюз на ниво министри.

Министър Паси подчерта значението на Редовния доклад на Европейската комисия за напредъка на България и признаването на страната за функционираща пазарна икономика, което е основен приоритет за успешното приключване на преговорите.

Конференцията по преговорите за присъединяване направи заключение, че постигнатият напредък в областта на финансовия контрол позволява закриването на преговорите по Глава 28 “Финансов контрол” и потвърди постигнатите договорености на ниво заместник-ръководители на делегации за закриването на преговорите по Глава 25 “Митнически съюз”. В резултат на министерската среща общият брой на закритите глави от бъдещия договор за присъединяване е 22, съобщи пресслужбата на МВнР.

Делегацията на Европейския съюз бе ръководена от Пер Стиг Мьолер, министър на външните работи на Дания, в качеството му на председател на Съвета на министрите. От страна на Европейската комисия изказване направи Гюнтер Ферхойген, комисар по разширяването на ЕС.

Датският министър на външните работи Пер Стиг Мьолер посочи, че пътната карта за България, която ще приеме Европейският съвет в Копенхаген, ще позволи да се съхрани постигнатото от страната темпо от преговорите. За тази цел ще бъде приет и специален пакет, който ще ускори членството на България.

Комисарят по евроразширяването Гюнтер Ферхойген заяви от своя посочи, че в редовния доклад за 2002 година Европейската комисия ще препоръча пълна подкрепа за членството на България. Равното третиране на България ще бъде основен приоритет в препоръките на Европейската комисия.