Столичната община има алтернативни варианти за сметище, където да бъдат изхвърляни битовите отпадъци на София, но те трябва да бъдат одобрени от Министерството на околната среда и водите. Това каза пред БНР столичният кмет Стефан Софиянски.

Вече трети ден жителите на Суходол протестират срещу изхвърлянето на битовите отпадъци на сметището в района.

Столичният кмет посочи, че Столична община има алтернативни варианти за сметища, където да бъдат изхвърляни битовите отпадъци от София, но дотогава те трябва да бъдат одобрени от Минстерството на околната среда и водите.

Софиянски потвърди, че единственото трайно решение на проблема е построяването на завод за преработка на битови отпадъци в Кремиковци.
Строителството ще отнеме между 12 и 15 месеца, уточни столичният градоначалник.

Дотогава проблемът може да бъде решен с изграждането на инсталация за пакетиране на боклука.
Като видяхме, че се забавяме със завода и че трудно намираме финансиране, започнахме работата върху инсталации за пакетиране, които могат в съвсем обозрим тази година период да влязат в експлоатация, каза Софиянски.

Той изрази надежда, че до средата на година ще заработи първата такава инсталация.

Едно от решенията на проблема със сметището е да се постигне споразумение между жителите на Суходол и Столичната община, с което депонирането на отпадъците там да продължи до изграждането на ново съоръжение.
Това заяви от своя страна директорът на Дирекция “Управление на отпадъците” в Министерството на околната среда и водите Цветанка Костадинова.

Вторият вариант е да се намери друго регламентирано място за събиране на отпадъците в близост до София.

На въпрос удачно ли е инсталацията за третиране на отпадъци да се намира в “Кремиковци”, Костадинова отговори, че площадката в “Кремиковци” има едно съществено предимство и то се състои в това, че тя е доста отдалечена от столицата.
Действително, това е правилният път, защото за тези огромни количества боклук, които се отделят всеки ден от столицата, трябва да има ефективно решение, коментира експертът.

В нормативната уредба за съществуването на сметището в Суходол няма нарушения. В района няма и замърсявания. Там има постоянен мониторинг. Това каза за Дарик радио заместник-кметът по екология Милор Михайлов след четиричасова среща в Министерството на околната среда и водите със заместник-министър Мануела Георгиева и експерти от ведомството.

Михайлов каза, че никой не може сам да решава кога сметището да спре експлоатация.
Той обаче призна, че решение трябва да се намери и че единственият проблем е в неспазването на обещанието да се затвори “боклучарника” до края на 2004 година.

Според експертите на двете институции в София няма аварийна ситуация, която да налага спирането на работата на депото.