Огнян ГерджиковСъдебната власт, училището за магистрати, антикорупционните мерки и свободата на медиите са били сред основните теми на разговора между председателя на Народното събрание Огнян Герджиков и председателя на комисията по мониторинг на ПАСЕ Жозет Торийо.

Това съобщи след срещата Огнян Герджиков, който обясни, че Жозет Торийо не е имала забележки към деветте препоръки на Съвета на Европа към България. Торийо е споделила, че в много от страните на ЕС има сходни проблеми, каза Герджиков.

Торийо е отбелязала, че Франция подкрепя България в кандидатстването й в ЕС и се надява, че страната ще получи покана през ноември за НАТО.

Междувременно стана известно, че Жозет Торийо поиска среща с представители на Българската медийна коалиция, след като от ОДС й предоставиха стенограма от заседанието на парламента, на което бе избран новият генерален директор на БТА, Стоян Чешмеджиев. По време на срещата със синята парламентарна група от ОДС са изразили мнение, че назначението на Чешмеджиев е политическо.