Пресконференцията продължи около 10 минути. Представянето не отстъпваше по интерес на това с Марселино, който пое първия отбор на Валенсия седмици по-рано. Техническият директор Хосе Рамон Алесанко, който навремето бе капитан на първия дриймтим на Барселона на Кройф, макар да не играеше често, седеше вляво на човека в центъра на вниманието.

"Няма какво да кажа за статистиките и визитката му, той е известен на всички тук. Дами и господа, новият треньор на Валенсия Местая - Любо Пенев."

Снимка 304932

Източник: Официален сайт на Валенсия

Така въведе в брифинга медийният човек от клуба.

Пенев, с типичната му самоуверена усмивка, покани за въпроси. Отговаряше на отличен испански, като човек, чиято съдба във футбола е вовек свързана с тази държава.

Все пак това е Любо - човекът със 101 гола за Валенсия, превърнал се в култова личност и капитан едва на 23 години, а идваше от комунистическа България.

226 мача, 101 гола. Това са статистиките, като 67 от попаденията са в Примера. Пенев с номер 9 на гърба, с лъскавите автомобили, с които обикаляше улиците на Валенсия, с излъчването на лидер, плейбой и суперзвезда, тогава плени стадион "Луис Казанова", както се казваше арената, която днес знаем като "Местая".

Снимка 304935

Източник: Официален сайт на Валенсия

Вестниците в региона го посрещнаха с огромни заглавия "Любо, Любо!". За сравнение, идването на Марселино бе прието с "Новата надежда" и далеч по-скромно като обем на текстовете и снимки отразяване.

Пътят на деветката след това мина през всичко. Битката с най-гадната болест, спечелена. Триумфът с Атлетико в първенството и за купата, с 22 гола в този незабравим сезон от 1995-96 г.

Критиките, стигнали далеч извън точката на нормалност след Евро 96 у нас.

Завръщането в ЦСКА, президентският пост, треньорската кариера.

Днес Любо е на 50, а това, което започва, е поредният преход през трънлив участък. "Това е първата ми работа в Испания, но знам, че мога да успея. Работа, работа, работа. Това искам. Целта е да се изградят максимален брой играчи за първия отбор на Валенсия, а с треньора Марселино ще имаме много солидна връзка."

Снимка 304930

Източник: Официален сайт на Валенсия

Валенсия Местая е третодивизионен отбор, филиал на този от "Местая". Играе на 4-хилядното стадионче в Патерна, предградие. Миналият сезон бе най-успешният от 6 години, като третото място в Сегунда В прати състава на плейофи за влизане във Втора лига. Но бяха загубен и треньорът Куро Торес пое към Лорка.

Той вдигна високо стандартите. По негово време към първия тим тръгнаха Хосе Гая, Карлос Солер, Тони Лато, Робер Ибанес и сензацията Нандо Гарсия, които сега са в първия тим и се готвят за сезона.

Тоест - летвата е поставена на сериозна височина.

Пенев трябва да надгради върху работата на Торес, има в състава 4-5 млади перли от юношеските формации, но няма да е лесно.

От Валенсия Местая никога не се е искало да играе задължително в Сегунда. Не е било цел. Но Любо не знае друго, освен победа.

"Искам да спечелим колкото може повече мачове, но най-важното е приемствеността с първия тим", каза българинът.

Той не крие, че целите му в Испания са далеч по-високи от дубъла на Валенсия, но иска да измине разстоянието "малко по-малко", както пак сам показа и каза с характерните си описателни жестове на пресконференцията при представянето.

Статистиката говори, че Валенсия Местая не е точно трамплин за големи треньори, които после покоряват света.

Снимка 304931

Източник: Официален сайт на Валенсия

От 1994-а, когато става филиал на Валенсия, тимът е воден от: Хосе Балагер Берха, Сесар Ферандо, Мигел Анхел Тена, Луис Санчес Дуке, Оскар Фернандес, Висенте Мир, Серхио Вентоса, Пако Лопес, Нико Естевес и Куро Торес.

Не може да се каже, че са станали топ треньори из Примера, нали? Даже, за да сме по-точни, само двама от тях - Естевес и Фернандес, са водили първия тим на Валенсия. Общо за два месеца като временни наставници.

С две думи - Пенев тръгва по труден път, но началото никога не е лесно, нали? А и кой във футбола ни е по-добър пример, че препятствията са за това, да бъдат преодолявани.

Едно е сигурно. В Испания някогашният номер 9 няма да има нужда да се занимава с футболисти, на които не може да обясни как да "не скачат надолу". И какво е режим, ред и дисциплина. Това бе големият му проблем у нас.

Снимка 304934

Източник: Официален сайт на Валенсия

Любо, с неговите разбирания, е много повече у дома си там, отколкото тук. Поне във футболно отношение.

Останалото е въпрос на малко късмет, търпение и време. Във футбола в наши дни понякога не получаваш нито едно от трите, но ако обстоятелствата ги съберат заедно, кой знае какъв коктейл може да се получи...?