Държавният румънски фармацевтичен производител Antibiotice Iasi ще достави 2,75 милиона дози от AmoxiPlus - антибиотик, който се използва за лечение на инфекции, свързани с коронавирус, в страните от Европейския съюз (ЕС).

Те трябва да бъдат осигурени през следващите 12 месеца, съобщава Romania Insider. Компанията от северната ни съседка е спечелила търг, обявен от Европейската комисия, за доставянето на такива медикаменти.

Според информацията Antibiotice Iasi ще продава лекарството на цена от 1,19 евро за флакон, което се очаква да донесе приходи от 3,27 милиона евро за дружеството.

AmoxiPlus е един от най-често използваните антибиотици през последните месеци в резултат на разрастването на пандемията, съобщават от фирмата.

Полша може да стане първата държава с лекарство срещу коронавирус

Полша може да стане първата държава с лекарство срещу коронавирус

Компанията Biomed Lubin започва клинични тестове на медикамент в следващите месеци

Междувременно през септември полска фармацевтична компания обяви, че успешно е завършила производството на лекарство за лечение на COVID-19.

Biomed Lubin съобщи тогава, че първоначалното проучване е доказало ефикасността на медикамента и сега фирмата е готова да започне клинични тестове.

Ако те преминат добре, в следващите месеци Полша може да се превърне в първата държава в света, която разполага с препарат, успешно неутрализиращ коронавируса.