Британско-австралийският минен гигант Rio Tinto е разследван за измами в САЩ и бе глобен с 27 млн. паунда във Великобритания - най-голямата санкция в историята на страната.

Компанията е обвинена, че е прикривала загубите си чрез надуване на стойността на своите африкански въглищни активи.

Ябълката на раздора е въглищна мина в Мозамбик, която Rio Tinto купува през 2011 г. за 3.7 млрд. долара, а продава за едва 50 млн. долара няколко години по-късно.

Глобата от британските власти е свързана с нарушаване на правилата за оповестяване по покупката на африкански въглища.

Делото, заведено в САЩ, обвинява Рио Тинто, неговия бивш изпълнителен директор Томас Албанезе и бившия финансов директор Гай Елиът, че не спазват счетоводните стандарти и фирмената политика, за да оценят и запишат активите точно.

Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ твърди, че скоро след приключването на сделката Рио Тинто научава, че проектите ще произвеждат по-малко количество въглища от очакваното.

"Директорите на Rio Tinto са нарушили своите корпоративни задължения, скривайки от управителния съвет, одитор и инвеститори на компанията решаващия факт, че транзакцията в размер на няколко милиарда долара е неуспех", каза съпредседателят на борсовата комисия Стефани Авакиян.

С помощта на подвеждащите твърдения, англо-австралийската минна компания - една от най-големите в света - успява да набере 5.5 млрд. долара от американските инвеститори, отчитат от комисията.

Rio Tinto заяви, че "смята енергично да се защитава" от обвиненията. Минната компания бе категорична, че "случаят, разследван от Комисията по ценните книжа и борсите, е неоснователен и когато всички факти бъдат разгледани от съда или ако е необходимо от жури, исканията на комисията ще бъдат отхвърлени".

Най-голямата глоба в историята на Великобритания

Минният гигант успя да постигне споразумение с британския финансов регулатор, съгласявайки се да плати 27 млн. паунда. Компенсацията е заради нарушаване на счетоводни правила във връзка с африканските въглищни активи. Глобата е най-голямата, която някога е налагана на фирма за нарушение на правилата за регистрация на капиталовия пазар.