Тъй като номерът на тестваните или доказаните с коронавирус пациенти рязко се покачва, болниците и лечебните заведения в САЩ започват да изпитват голямо напрежение. Допълнителен и много важен фактор за това се оказва и недостигът на лични средства, включително маски и предпазни облекла.

Въпреки че повече от 50 000 магазина в страната са затворени според изчисления на CNBC, много търговци на дребно и насочени към потребителите компании разширяват производствения си модел и правят всичко възможно, за да запълнят образувалата се празнина в оборудването на здравните работници. Някои се насочват към производство, а други насочват доставките си към такива артикули. Има и компании, които правят и двете.

Маски и облекла

Централата на Eddie Bauer се намира в Белвю, щата Вашингтон, източно от Сиатъл и в сърцето на оригиналния епицентър на случаите на коронавирус в САЩ. Търговецът на продукти на открито пренасочва типичното си производство, за да прави хирургически маски и маски N95, които са най-препоръчителни за използване.

Продукцията ще бъде дарена на щата Вашингтон още през следващата седмица. Компанията има цел да произведе 5 000 маски N95 с първата доставка, и с 15 000 повече при втората доставка до началото на април.

По думите на президента на Eddie Bauer Деймиън Хуанг компанията поема сериозно отговорността пред обществото, въпреки огромните предизвикателства за бизнеса, породени от здравната криза.

Маски N95 обаче са необходими и извън щата Вашингтон.

Китайски производител на електрически автобуси стана най-големият производител на маски

Китайски производител на електрически автобуси стана най-големият производител на маски

Компанията изгради нови производствени линии

Докато болници в САЩ приемат получават необходимото медицинско оборудване, служителите на други започват да използват лична защитна екипировка, а не медицинска.

HanesBrands е част от консорциум от производители на облекло и има договор с федералното правителство на САЩ за производство на памучни маски. Целта на фирмата е да произвежда 1,5 милиона от тези маски, а целият консорциум да произвежда от 5 до 6 милиона седмично. Дизайнът е на HanesBrands.

Въпреки че маските не са еквивалентен заместител на маската N95, производителят на облекло заяви, че маските са "одобрени от Федералната агенция по лекарствата за употреба, когато маски N95 не са необходими или налични".

Facebook дарява 720 000 маски

Facebook дарява 720 000 маски

Зукърбърг заяви, ме са от спешния резерв на компанията

Центровете за контрол и профилактика на заболяванията посочват, че ако не са налични маски N95 или други хирургически маски, "медицинският персонал може в краен случай да използва домашни маски за грижа за пациенти с Covid-19". Предупреждава се обаче, че хората трябва да бъдат предпазливи. Препоръката е домашните маски да се комбинират с предпазен щит за лицето.

HanesBrands не е единствената компания, която си партнира с други, за да задоволи нуждите на здравните работници.

Универсалният магазин Neiman Marcus и търговецът на крафт облекла Joann си партнират за изработката на маски и друга екипировка. И въпреки че тези изделия няма да бъдат медицински, дизайните следват указанията на властите.

Joann предоставя материали на съоръженията на Neiman Marcus, където специалистите правят екипировката. Очаква се първата пратка да излезе по-късно тази седмица, въпреки че количествата на продукцията все още не са известни. Маските не заместват N95, но в болниците се дават на пациентите, така че заразата да се ограничи.

Базираната в Сан Франциско Gap също работи върху решения за използване на всякакъв излишен капацитет за производство на облекла и маски. Компанията обяснява пред CNBC, че все още се изглаждат подробностите със здравните власти.

Ralph Lauren разширява производството си до 250 000 маски и 25 000 облекла в САЩ. Подобно на маските HanesBrands, тези, произведени от Ralph Lauren, отговарят на стандартите на FDA.

Коронавирусът влиза в складовете на Amazon. Какво означава това за САЩ?

Коронавирусът влиза в складовете на Amazon. Какво означава това за САЩ?

Служители на гиганта се оплакват от лоши мерки срещу разпространението на вируса

Пренасочване на доставките

Редица търговци на дребно, които обикновено продават маски N95 или друга защитна екипировка, вече пренасочват доставките си, като главен приоритет са здравните заведения.

Изпълнителният директор на Target Брайън Корнел каза, че фирмата пренасочва всички доставка на маски, до които има достъп, към медицинските специалисти.

Home Depot вече има специална програма, която дава приоритет на доставките за болниците и заведенията за първа помощ.

Lowe's към дарява основни защитни продукти на стойност 10 милиона долара на медицински специалисти в страната.

7 трилиона долара: Сметката за спасяването на световната икономика продължава да расте

7 трилиона долара: Сметката за спасяването на световната икономика продължава да расте

Какви помощи и стимули предвиждат най-големите икономики?