Няма и не може да има магически изрази, които засягат и въздействат на човек напълно по начина, от който вие имате нужда. Но всъщност, на практика е много по-лесно да постигнете успех в това начинание!

Използвайте тези 5 фрази в трудни ситуации при делови разговори, за да ги разрешите по-бързо и по-комфортно, да постигате убеждаване във вашата теза, без да влизате в конфликт с несъгласната отсрещна страна.

Ако човекът срещу вас никога не се съгласява да преразгледа своята гледна точка и отговори на вашето искане с отказ, попитайте го с упорството на човек, който настоява за своето:

Фраза 1: Има ли алтернатива?

С този израз принуждавате събеседника си да обмисли други възможни изходи от ситуацията. Може дори да започне да разсъждава на глас и да ви предлага опции, освен ако, разбира се, не е пълен глупак. В по-нататъшния диалог ще ви бъде по-лесно да получите това, което искате.

Фраза 2: Правили ли сте някога изключение от правилото?

Ще ви бъде много полезно, когато на вашата молба или въпрос се отговори с думите: забранено е, извън правилата е, не е позволено и т. н. Разумният човек винаги прави изключения от правилата и ако искрено и сърдечно произнесете тази фраза, той ще направи отстъпки. Използвайте например и подходящ пример от личния си живот.

Важно! Фраза No2 не работи в сериозни ситуации - например, когато разговора засяга изпълнение на полицейски и военни дейности, за охрана банкова тайна и т.н., но в други житейски ситуации помага често.

Фраза 3: Да, напълно сте прав!

Трябва да се каже в случаите, когато някой се опитва да ви наложи своята точка, която е точно противоположна на вашата. Например човек ти казва: всички бизнес тренинги са абсолютни глупости, никой няма нужда от тях. Ако имате различно мнение, тогава кажете: - Да, напълно сте прав!

И след това продължете: - Повечето от тези занимания са безсмислени и техните автори не са експерти, но в тази област, както и във всяка друга, има професионалисти и мошеници. Нека 90% от бизнес треньорите са мошеници, но поне 10% са истински експерти в своята област. Какво се можем да спечелим при такъв сценарий?

И в случая има присъединяване на емоционално ниво, тъй като първата ви фраза е съгласие, а обяснението следва по-късно. Ако веднага приемете думите му с враждебност, никога няма да можете да убедите опонента си, че сте прав. Тоест започването с аргумента не е добре!

Фраза 4: Как ще разберете, че не бъркате с избора си?

Тази фраза е добра в случаите, когато не сте успели да убедите човек с други аргументи и той прави избор не във ваша полза (например купува не от вас, а от конкуренти или назначава друг, а не вас или подкрепян от вас кандидат и т.н.).

Веднага щом събеседникът ви заяви, че вече е взел решение, веднага го попитайте: - Как ще разберете, че не сте се сбъркали с избора?

Това изречение работи много просто - кара човек да мисли за резултата, който ще получи, като направи своя избор, което означава, че променя картината на ситуацията. И той е в състояние да промени гледната си точка и най-вероятно вече е във ваша полза.

Фраза 5: Какъв резултат очаквате?

Тази фраза - въпрос помага много, когато започнете разговор с някого за по-нататъшно сътрудничество или взаимодействие. Трябва да се произнесе в самото начало. Така че вие ​​убивате два заека с едни куршум. Първо, вие го предразполагате към себе си, защото се интересувате от неговата гледна точка. На второ място, вие знаете как да изградите комуникация по-нататък, защото вече знаете какво очаква той от вас.